Det balanserade styrkortet - något för sjukvården? - Lindvall, Jan (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
De högt ställda förväntningarna på ekonomiskt resultatansvar inom svensk sjukvård har inte infriats. Sjukvården kan därför vinna på att tillämpa de alternativ till traditionell ekonomistyrning som utvecklats. Det balanserade styrkortet är en modell som förutom det finansiella perspektivet tar hänsyn till en rad andra aspekter som är alla är relevanta för sjukvården. Inget perspektiv prioriteras framför andra, vilket innebär att långsiktighet och kvalitetsfrågor får större utrymme. I artikeln visas hur det balanserade styrkortet skulle kunna användas inom en sjukvårdsorganisation och vad som krävs för att det ska fungera