Nationella adoptioner i Sverige - Åkerman, Ingrid; Lindblad, Frank (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
Nationella adoptioner var tidigare vanliga i Sverige men bl a ändrad abortlagstiftning, tillgång till nya preventivmedel och en ökad social välfärd har lett till att dessa adoptioner i dag är mycket ovanliga. I artikeln beskrivs översiktligt samtliga spädbarnsadoptioner (totalt 19), som genomfördes under 1992 och som genom begärd rapportering kom till Socialstyrelsens kännedom. De biologiska mödrarna var ofta unga och i knappt hälften av fallen av utländsk härkomst. De biologiska fäderna tycktes spela en mer perifer roll i adoptionsprocessen. I åtta fall fastställdes inte ens faderskapet. Många mödrar hade fått psykologiskt stöd från MVC och socialtjänst, men dessa kontakter hade avbrutits kort tid efter förlossningen. De mödrar, som på olika sätt velat distansera sig från barnafödandet genom att t ex inte vilja hålla i barnet efter förlossningen, hade blivit stöttade i detta beslut av samhällets representanter.