Moderna livsvillkor i relief mot en institutions framväxt - Liljedahl, Kerstin (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
Artikeln bygger till stor del på avhandlingen "Handikapp och Omvärld - hundra års pedagogik för ett livslångt lärande", en närgången studie av en institutions framväxt och utveckling från 1880-talet fram till idag. Levnadsberättelser om vardagsliv av människor med olika kombinationer av synskada, hörselskada och utvecklingsstörning som bott på institutionen, ställs mot de pedagogiska mål som formulerats för verksamheten. Institutionens utveckling knyts till ett samhällsperspektiv genom Foucaults teori om disciplinering. Processer som avskiljande och individualisering har påverkat utvecklingen av den moderna människan. Individen har idag gjorts till herre över sin egen disciplinering.