Ökad kunskap om hospice behövs - Rinell Hermansson, Alice; Ternestedt, Britt-Marie Ternestedt (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Mot bakgrund av det ökade intresset för vård i livets slut framhåller författarna till denna artikel att hospicevård tillsammans med en utbyggd hemsjukvård torde bli ett allt mer betydelsefullt komplement till konventionell vård. Därför redovisar de delar av en mera omfattande litteraturöversikt angående utvärderingar av hospiceverksamhet. Genomgången visar på svårigheterna att jämföra resultat från olika studier på grund av att de haft olika metoder och instrument för att få svar på sina frågor. Det som betonas i hospicefilosofin som t ex den enskilda människans möjlighet att få påverka sitt liv och att leva det på sitt eget sätt finns inte särskilt tydligt beskrivet i de olika studierna. Ökad kunskap behövs. Avslutningsvis lyfter författarna fram några områden där det är särskilt angeläget med ökad kunskap. De efterlyser även multicenterstudier. Alice Rinell Hermansson är dr med vet och universitetslektor vid Centrum för omvårdnadsvetenskap, Uppsala universitet. Britt-Marie Ternestedt är dr med vet och chef vid Centrum för omvårdnadsvetenskap, Örebro läns landsting.