Är hiv/aids-engagemanget en svala eller ett trendbrott? - von Walden Laing, Dagmar (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Frivilligorganisationernas roll i prevention, vård och psyko-socialt stöd i samband med utvecklingen av HIV/AIDS studeras i det Europeiska jämförande forskningsprojektet "Managing AIDS", samordnat av European Centre for Welfare Policy and Research i Wien. I Sverige bedrivs projektet vid Stockholms universitets företagsekonomiska institution med ekonomiskt stöd från socialstyrelsen (1990-91) och Socialvetenskapliga forskningsrådet, SFR (1992-93). Studien bedrivs i samarbete med Folkhälsoinstitutets HIV/AIDS-program (tidigare AIDS-delegationen) som också finansierat utgivningen av en handbok över organisationer som bedriver HIV/AIDS-relaterade aktiviteter. Datainsamling pågick under en tvåårsperiod, 1991-1992. Företrädare för organisationerna bidrog generöst med tid och kunskaper.