Psykiatrisk sjukdomsbild hos tvångsvårdade och frivilligt vårdade patienter: En jämförande studie av patienter intagna för psykiatris vård i två svenska län - Wallsten, Tuula; Lindström, Eva; Palmstierna, Tom (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Inom den psykiatriska disciplinen är det möjligt att med stöd av gällande tvångsvårdslag vårda en patient mot dennes vilja. Detta har varit och är fortfarande en omdebatterad och kontroversiell fråga. I denna artikel belyses skillnader mellan tvångsvårdade patienter i två studier, 1985/86 och 1991. Dessutom görs en jämförelse mellan tvångs-respektive frivilligt vårdade patienter 1991. 1991 var tvångsvården i betydligt större utsträckning än 1985/86 inriktad på grava funktionsstörningar. Symtommässigt förekom inga större skillnader mellan grupperna tvångs- respektive frivilligt vårdade vid undersökningen 1991. Det var inte mängden symtom eller symtomens svårighetsgrad som avgjorde om en patient kom att tvångsvårdas eller ej. Det var vissa enskilda symtom samt våld i anamnesen som var av betydelse. Tuula Wallsten är överläkare vid Basenheten Psykiatri, Sala, Eva Lindström är överläkare vid Psykiatriska kliniken, Akademiska sjukhuset, Uppsala och Tom Palmstierna är överläkare vid Psykiatriska beroendekliniken, S:t Görans sjukhus, Stockholm.