Bensodiazepiner och värderingar - etiska och ideologiska aspekter på ett kontroversiellt område - Sandlund, Mikael (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Benzodiazepiner (lugnande medel som saluförs under namn som bl a Valium, Rohypnol och Sobril) som behandling av ångest och sömnlöshet är kontroversiella både inom den medicinska professionen och bland allmänheten. I artikeln får två primärvårdsläkares skilda ståndpunkter i frågan bilda bakgrund till en etisk och ideologisk diskussion. Det verkar uppenbart att ökad empirisk kunskap enbart inte kan avhjälpa kontroverserna på bensodiazepinområdet. Däremot förefaller ytterligare forskning om allmänhetens attityder och inställning vara angelägen för att kunna föra en rationell diskussion vidare.