Socialt stöd i arbetet - Theorell, Töres (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
I denna artikel belyser författaren den hälsomässiga betydelsen av sociala faktorer i arbetsmiljön. Det objektiva sociala stödet kombineras i en modell med krav och kontrollmöjlighet i arbetssituationen. I en mer kvalitativ modell kunde tydliga samvariationer med laboratoriemässigt bestämda "stressmarkörer" observeras. Resultaten visar otvetydigt på betydelsen av socialt stöd i arbetsmiljön, vilket gör att "mätning" av det sociala klimatet bör ha en given plats i arbetsmiljöarbetet.