Inavel och galenskap - Folkligt tänkande kring schizofreni - Gerholm, Lena (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Runt om i världen finns s k sjukdomsfickor. Övre Tornedalen är en sådan. Sjukdomen schizofreni är där tre gånger vanligare än i riket i övrigt. Medicinsk forskning i området pekar mot genetiska orsaker. Ur kulturvetenskaplig synvinkel är det angeläget att utröna hur människor lever med en sådan dyster sjukdomsstatistik. Ett resultat av det etnografiska fältarbete, som denna artikel bygger på, är att tornedalingarnas kulturella konstruktion gör att denna medicinska verklighet inte framträder med så skarpa konturer för den enskilde. Den väsentligaste byggstenen i detta kulturbygge är språket. Tornedalsfinskan inbegriper en rad begrepp som löser upp gränsen mellan friskt och sjukt. Detta medför att den sjuke kan länkas in i vardagslivets semantiska sfär och uppfattas och bemötas som om han eller hon vore som alla andra även fast alla vet att det inte är så.