Flyktingbarns psykiska hälsa - Ljungberg-Miklos, Judith; Cederblad, Marianne (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Asylsökande barn från Libanon, Etiopien, Turkiet, Bangladesh och Iran studerades avseende traumatiska händelser som har föregått flykten samt psykisk hälsa vid ankomsten till Sverige. Barnens symtom och beteende jämfördes med svenska barn. Flyktingbarnen har en hög symtombelastning. De mest framträdande symtomen är hyperaktivitet, aggressivitet, blyghet, föräldraberoende och sömnstörningar, samt dålig koncentrationsförmåga och känslighet. Barnen har varit utsatta för svåra traumatiska händelser i form av våld, krigshändelser, förföljelse och separationer. De barn som pga krig eller förföljelse varit berövade skola, lekkamrater har högre symtombelastning än de som samtidigt med svåra yttre händelser hade tillgång till viss kompensation i form av barnliv.