Social skiktning och ohälsa - hälsopolitik och socialepidemiologi : Några exempel från Studien 1913-års Män - Faresjö, Tomas; Tengvald, Karin (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
I studien 1913 års män har en grupp 50-åriga män från en svensk storstad följts under mer än 20 år. Dödlighet, sjuklighet, subjektiva besvär och sociala konsekvenser av sjukligheten har nu analyserats med avseende på social fördelning bland dessa män. Tendensen är genomgående men varierar i styrka. Socialgrupp 3 har den högsta dödligheten, drabbas i störst utsträckning av hjärtinfarkt, uppger flest sjuklighetssymtom, upplever sig ha sämre hälsotillstånd och har det högsta antalet sjukskrivningar. Det motsatta förhållandet gäller för socialgrupp 1.