Temaledare: Barnfamiljerna och samhällets service - Larsson, Gunilla; Sundelin, Claes (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Stöd och hjälp till barn och deras föräldrar har sedan lång tid varit en viktig delkomponent av den svenska välfärdspolitiken. Det senaste decenniet har emellertid ett begränsat ekonomiskt utrymme lett till ökade svårigheter att förverkliga högt uppsatta politiska mål genom fortsatt expansion. Under sådana förhållanden stiger kraven på analys av olika tjänsters effektivitet och ändamålsenlighet. Besvärliga frågor måste ställas: Erbjuds barnfamiljer den service och hjälp de efterfrågar och/eller har behov av? Satsar samhället på rätt insatser och utförs de på rätt sätt? Går det åt för mycket tid till att diskutera, föreskriva och rapportera om hur och varför istället för att producera tjänster? Ägnas det allt större energi åt revirbevakning? Projektet "Barnfamiljerna och samhällets service" startades i Uppsala 1984. Projektets ambitioner var högtflygande och långt ifrån blygsamma. De gick ut på att både skapa nya teoretiska infallsvinklar och initiera förändringar. Resultat från projektarbetet har tidigare publicerats i Socialmedicinsk tidskrift nr 1 1987 och nr 1 1988. Detta temanummer bygger väsentligen på analyser av kartläggningsmaterialet.