Hälsa och social klass : Spädbarnsdödlighet och graviditetsutfall - Zetterström, Rolf; Eriksson, Margareta (Socialmedicinsk tidskrift, 1987)
Samband mellan socioekonomiska faktorer och graviditetsutfall har undersökts dels bland graviditeter i Stockholmsförort, dels genom samkörning mellan medicinskt födelsemeddelande och uppgifter i folk- och bostadsräkning 1975 respektive 1980. Bland 600 graviditeter i en Stockholmsförort var moderns missbruk den enda diskriminerande faktorn. Vid samkörning av uppgifter i folk- och bostadsräkning och utfall av knappt 400 000 graviditeter fann man en lägre medelfödelsevikt i en starkt negativt selekterad grupp i motsats till förhållandena hos en starkt positivt selekterad grupp. Ingen skillnad förelåg vad gäller grava missbildningar. En betydelsefull faktor vid gruppering av mödrarna var huruvida de var sammanboende eller ej. Artikeln utgör en sammanfattning av ett föredrag vid symposium om Hälsa och klass, som hölls vid 1985 års riksstämma.