Geel — Europas första terapeutiska samhälle - Jeppsson-Grassman, Eva (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
Geel är staden där invånare ända sedan 1200- talet tagit emot mentalsjuka människor från olika länder i sina hem. Med denna historia utgör Geel ett unikt fenomen som kan beskrivas som Europas första terapeutiska samhälle. Men fantasibilden av denna "dårarnas stad" och verklighetens Geel är två olika saker. Familjevården är av en omfattning som sätter sin prägel på hela samhället. Men vårdprincipen är att patienterna inte enbart är vårdobjekt. De är också arbetskraft. De är synliga. De behövs. De har en roll. Låt vara på premisser som väcker blandade känslor hos en svensk, "progressiv" iakttagare.