Nedgång i alkoholrelaterad dödlighet och vårdkonsumtion i Sverige? - Romelsjö, Anders; Ågren, Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Försäljningen av alkohol i landet har minskat med närmare 20% sedan 1976. Trots ökad hembränning har säkert också konsumtionen minskat. En nedgång av viss alkoholrelaterad dödlighet i riket och av alkoholrelaterad vårdkonsumtion har skett i Stockholms län sedan 1979. Dödligheten i alkoholism + alkoholpsykos + alkholförgiftning har dock ökat i Stockholms län. Hittills synes denna utveckling inte innebära ett obetingat stöd för den sk totalkonsumtionsmodellen, enligt vilket det föreligger ett samband mellan den genomsnittliga alkoholkonsumtionen och frekvensen av medicinska skadeverkningar.