Lever reumatiker ”bättre”? : En undersökning över kost-, alkohol- och rökvanor bland kvinnor med reumatoid artrit jämfört med friska - Allebeck, Peter; Larsson, Åsa (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Medan det finns en omfattande litteratur kring personlighets- och sociala karaktäristika hos personer med reumatoid artrit (RA) är mycket litet känt om kost-, alkohol- och rökvanor hos dessa patienter. I denna undersökning har 76 kvinnor med RA jämförts med 152 friska kontroller med avseende på kost-, alkohol- och rökvanor. Huvudresultaten talade för att dessa livsstilsfaktorer inte skilde sig påtagligt mellan grupperna. Undersökningen har karaktär av pilotstudie och författarna påpekar behovet av ytterligare kunskap om livsstilsfaktorer hos patienter med RA, bl a för planering av behandlings- och rehabiliteringsprogram.