Folklig medicin i ett utvecklingsland - Staugård, Frants (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Denna artikel utgör en kort sammanfattning av en studie av den folkliga medicinen i ett glesbygdsområde i Botswana. Studien innehåller en beskrivning av Botswanas nutida enligt västerländsk modell uppbyggda hälso- och sjukvårdssystem och dess historia jämte en beskrivning av sjukvårdskonsumtionspanoramat i ett glesbygdsområde i Botswana. Vidare beskrivs fenomenet "traditionell medicin" ur socialantropologiskt perspektiv i Botswana, jämte de olika typer av botare, som har identifierats genom denna studie. Huvuddelen av studien utgörs av en frågeformulärsundersökning, syftande till dels att identifiera och intervjua samtliga botare i det undersökta området, dels att detaljerat belysa konsumtionen av de olika typerna av sjuk- och hälsovård i ett urval av befolkningen jämte den socioekonomiska bakgrunden för val av terapialternativ vid olika typer av sjukdom (symtom). Studien avslutas med en diskussion av det potentiella värdet av ett samarbete mellan folkmedicinen i ett typiskt utvecklingsland i tredje världen och ett program för utformningen av ett sådant samarbete skisseras.