Bybarnmorskor i Botswana - Staugård, Frants (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Från en pågående studie vars syfte är att beskriva bybarnmorskeverksamheten både på Botswanas landsbygd och i landets stadsmiljö, har ett stickprov analyserats. Slutsatsen är att bybarnmorskorna fortfarande har ansvar för ett stort antal förlossningar och att man inte kan bortse från deras tjänster. För att förbättra hälsoläget för alla mödrar och barn i Botswana måste den offentliga sjukvårdsorganisationen söka samarbete med bybarnmorskorna. Efter som en stor andel av de gravida kvinnorna fortfarande föredrar bybarnmorskornas hjälp framför sjukvårdspersonalens, krävs en kritisk undersökning av strukturen och vårdkvalitén inom den moderna hälsovårdssektorn.