Jourverksamhet inom den sektoriserade psykiatrin - Wahlquist, Leif (Socialmedicinsk tidskrift, 1982)
Den ökade tillströmningen av psykiatriska jourpatienter beror till stor del på att man har en för uppgiften olämplig organisation. Man skulle kunna klara sig med ett ytterst reducerat joursystem under obekväm arbetstid. Förutsättningen för detta är dock en väl utbyggd organisation på dagtid, där akuta ärenden kan tas om hand. Denna bedömning av Leif Wahlquist baseras på en huvudsakligen telefonbaserad natt- och helgjour som funnits i 6 år inom NackaVärmdö-sektorn i Stockholms läns landsting. En ytterligare organisatorisk förbättring med breddad kompetens skulle kunna erbjudas genom en samjour mellan primärvård, psykiatri och kommunal socialvård.