Lokal utvärdering av praktisk psykiatri - villkor för statsbidrag? - Berggren, Bengt (Socialmedicinsk tidskrift, 1982)
Det centrala syftet med sektoriserad psykiatri är ett ökat växelspel mellan å ena sidan vårdorganisationen och å andra sidan befolkningens behov. För att det skall komma till stånd krävs en fortlöpande utvärdering av den psykiatriska verksamheten. I USA kräver därför lagstiftningen som ett obligatoriskt villkor för federala bidrag att minst 2 procent av driftskostnaderna går till utvärdering. Kunde det vara ett gemensamt intresse för stat och landsting att liknande villkorsbundna statsbidrag tillskapades? Skulle tillsynsmyndigheten, socialstyrelsen, med hjälp av kontinuerliga utvärderingar obligatoriskt från alla psykiatriska kliniker, erhålla bättre underlag för sin inspektionsverksamhet och sin utvecklingsfunktion? frågar överläkare Bengt Berggren, chef för den psykiatriska kliniken i Ängelholm.