Medicinsk antropologi - Hydle, Ida (Socialmedicinsk tidskrift, 1982)
Medicinsk antropologi är en akademisk disciplin i gränslandet mellan antropologi och medicin. Centralt står studiet av interaktionen mellan kulturella, sociala och biologiska faktorer och deras påverkan på hälsa och sjukdom också i ett historiskt sammanhang. Trots detta för socialmedicinen centrala innehållet i antropologin visar en undersökning från 1973 att ingen professor i socialmedicin i Väst-Europa angav antropolologi som en vetenskap speciellt relevant för socialmedicinsk forskning. Sedan dess har emellertid socialmedicinarnas intresse för antropologin väsentligt förbättrats. Detta beskriver kand med Ida Hydle vid social medicinska institutionen, Universitetet i Oslo. I artikeln introducerar Ida Hydle vissa begrepp inom antropologin och tar exempel från både svensk forskning och sina egna erfarenheter från aktionsforskningsprojektet "Äldre, ernäring og helse" i Oslo. Föredraget presenterades vid socialmedicinska föreningens vårmöte i Örebro i mars 1982.