Socialtjänsten och samhällsekonomin - Holmberg, Per (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Socialtjänstens utveckling beror till alldeles dominerande del på socialtjänstens samspel med arbetsmarknad och företag, bostadsmarknad, skolor, hälso- och sjukvård, kriminalvård, socialförsäkring. I detta samspel har socialtjänsten hittills varit den passiva och mottagande parten. Alla övriga sektorer i samhället har drivit fram socialtjänstexpansionen genom en paradoxal kombination av ökade sociala krav med minskande egna sociala ansvarstaganden och denna utveckling har påskyndats av det pressade ekonomiska läge samhället sedan 70-talets mitt befinner sig i.