Tillit, jobbfokus och sociala rättigheters gränser: – en problematiserande analys av aktiveringspolitikens hegemoni - Tjulin, Åsa; Tengelin, Ellinor; Seing, Ida; Klockmo, Carolina (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
I artikeln analyseras hur begreppen tilltro och jobbfokus operationaliseras inom kommunala arbetsmarknadsenheter (AME) i Sverige, med utgångspunkt i det danska Beskæftigelses Indikator Projektet (BIP) inom vilket dessa begrepp getts en framträdande roll. BIP har fått stor spridning i Sveriges kommuner. Genom kvalitativ medierad diskursanalys (MDA) av fokusgrupper och workshop belyser vi hur handläggare tolkar och omsätter dessa begrepp i praktiken. Resultaten relateras till sociala rättigheter och visar att tilltro och jobbfokus fungerar som styrande normer som riskerar att individualisera ansvaret för arbetslösheten och därmed osynliggöra strukturella faktorer. Diskussionen problematiserar arbetslinjens hegemoniska position och pekar på behovet av att återinföra sociala rättigheter som centrala element i arbetsmarknadspolitiken. Tillika argumenterar vi för att hållbar arbetsmarknadsinkludering kräver mer än individens egen motivation – den kräver också strukturella villkor som främjar social rättvisa och delaktighet.