Tobaken, samhället och vi : Samtal om bl a Nationalföreningen för Upplysning om Tobakens Skadeverkningar, NTS - Eriksson, Carl-Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Denna artikel baseras på ett samtal mellan Paul Nordgren och Lars Ramström i NTS, Nationalföreningen för Upplysning om Tobakens Skadeverkningar, i Stockholm och Carl-Gunnar Eriksson, Socialmedicin i Örebro. Kampen mot tobaksbruket och tobaksskadorna i Sverige började redan på 1800-talet. Genom uppvaktningar av regering och riksdagsaktiviteter började samhället stödja tobaksupplysning från mitten av 1960-talet, varvid den nuvarande NTS-verksamheten kunde grundläggas. En uppgift för NTS är att fungera som informations- och dokumentationscentral inom tobaksområdet. Därigenom fungerar NTS som en katalysator för upplysningsverksamheten i många olika sammanhang. Fältarbetet inom bl a mödravård och lärarfortbildning innebär att man engagerar nyckelpersoner i tobaksupplysningsarbetet. NTS har både enskilda medlemmar och medlemsorganisationer och de är viktiga informationskanaler. Även som centralt fackorgan månar NTS om direkta fältkontakter. Samtalet berörde även frågan om rökare kan fungera som tobaksinformatörer, kunskapens betydelse, internationellt samarbete och nationella utredningar. Slutligen berördes samhällets dubbelroll som marknadsförare, tobaksbeskattare och ansvarig för hälso- och sjukvården.