Synpunkter på framtida psykiatrisk vård i Stockholms län : Remissvar av Svensk socialmedicinsk förening på Stockholms läns landstings plan för den psykiatriska vården av september 1979 - Nilsson, Bo (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Ett förslag till plan för psykiatrisk vård i Stockholms läns landsting har nyligen varit ute på remissbehandling. Svensk socialmedicinsk förening har i sina kommentarer till förslaget presenterat ett socialmedicinskt perspektiv på den utveckling som för närvarande pågår inom psykiatrin. Man påpekar risken för att den nya psykiatrin i sitt intresse för krisreaktioner kan försumma vad som är psykiatrins kärnområde, ansvaret för psykoserna. Föreningen skisserar vidare utvecklingen av en missbrukarvård präglad av flexibilitet och inriktning på lägsta effektiva omhändertagandenivå och vaksamhet mot de risker som kan ligga i en segregerad medicinsk alkoholvård. Avslutningsvis analyseras en tänkbar fortsatt utveckling beträffande socialläkarverksamheten. Föreningens remissvar har huvudsakligen skrivits av Bo Nilsson, socialläkare vid socialförvaltningen i Stockholm och medlem av styrelsen för Svensk Socialmedicinsk förening, och redovisas här i förkortad form.