Allmänt: Yrkesroller inom hälso- och sjukvård - vad är social expertis? - Antehag, Roland (Socialmedicinsk tidskrift, 1978)
Att vara social expert är att både vara samhällskritisk och samhällslojal. Den samhällskritiska rollen är ovan och främmande och måste stödjas genom metodutveckling och utbildning. Den samhällslojala rollen är att inom givna ramar frigöra mänskliga resurser. Tre yrkesgruppers arbetsområden belyses: sjukhuskuratorn, arbetsterapeuten och distriktsköterskan. Författaren menar att alla tre kan ges en social expertroll.