Typesetting
Fri, 06 Jan 2023 in Tidskrift för genusvetenskap
Krönika från äg: ÄG – ÄMNESFÖRENINGEN FÖR GENUSVETENSKAP I SVERIGE
Main Text
Genusvetenskapen behöver ett forum för att samlas kring frågor som rör både utbildning, pedagogik och forskning. Detta var den idé som låg bakom det första mötet som hölls i Stockholm 2018 för att bilda en ämnesorganisation. Ett stort antal genusmiljöer samlades då för att diskutera för- och nackdelar med en sådan förening. Det var tydligt att trots att genusforskare i Sverige haft en organisation i Sveriges genusforskarförbund, och forskningsfältet haft stöd av Nationella genussekretariatet så saknades en organisation för ämnet genusvetenskap. Vi som var där var eniga om att fördelarna övervägde stort.
Att ha möten med representation från alla lärosäten där ämnet finns, att ha fungerande kanaler för informationsspridning och kunskapsutbyte, att ha årliga sammankomster för diskussioner om ämnesutveckling, forskning, forskarutbildning och grundutbildning låg inom ramen för det som organisationen kunde åta sig – att ordna regelbundna träffar för studierektorer, doktorander, professorer, forskare och lärare bör vara en stående punkt för ÄG. Ungefär samtidigt som ÄG etablerades, omdefinierade Nationella Sekretariatet för Genusforskning sin roll i relation till genusforskningen i Sverige, vilket bland annat innebar att organiseringen av de nationella genuskonferenserna överlämnades till forskarsamhället. Att gemensamt ta ansvar för de återkommande g-konferenserna, i samarbete med SGF, ligger därför självklart också i ÄG:s intresse.
ÄG samlades också redan innan organisationen fick sina stadgar och sin nuvarande form kring ett brev till Sveriges universitetsrektorer, med en uppmaning till dem att stå upp för genusvetenskap och genusforskning vid sina lärosäten. Vi påtalade den oroande utvecklingen i Ungern, Polen och Italien där nedmonteringen av genusvetenskapen skett snabbt, och lyfte fram behovet av att rektorer runtom i landet stöttar och säkrar den fria forskningen. ÄG har också gjort skrivningar till lärosäten där ämnet genusvetenskap har nedprioriterats under de senaste åren (till exempel Högskolan i Gävle).
Enligt stadgarna ska ÄG ”främja genusvetenskap som högskole- och universitetsämne samt utgöra en plattform för samarbete på olika plan mellan anslutna organisationer”. Väsentligt för att främja ämnet är naturligtvis att ta ett gemensamt ansvar för TGV, ämnets främsta vetenskapliga tidskrift på svenska och skandinaviska språk (och sedan i år även med visst innehåll på engelska). TGV är enormt värdefull som ett centralt forum för forskningen, men också, för att den publicerar forskningstexter om aktuella fenomen och områden som vi kan använda i våra grundutbildningar. Tidskriftens redaktioner roterar mellan lärosätena, och är på så vis genusforskarsamhällets gemensamma angelägenhet och ansvar. I ÄG:s hägn ingår därför sedan februari 2022 även ett övergripande ansvar för att ”äga och ge ut Tidskrift för genusvetenskap som är en tvär- och mångdisciplinär referee-granskad tidskrift för aktuell genusvetenskaplig forskning”. Detta har varit en målsättning från ÄG:s begynnelse, och nu är den processen i mål. Vi – det vill säga alla vi som är representerade inom, och genom ÄG – har nu att gemensamt jobba för TGV:s väl, genom det roterande redaktörskapet, genom att med redaktörer och ansvarig utgivare diskutera aktuella utvecklingsfrågor och förändringar, och naturligtvis genom att också fortsättningsvis såväl publicera forskning i TGV som att använda tidskriften i utbildningar och så vidare.
Ämnesföreningen har nu några år på nacken, och vi har hunnit med en hel del aktiviteter, trots att vi också, liksom alla andra, blev nödgade att ändra vårt arbetssätt och ställa in en del planerade aktiviteter på grund av corona-pandemin. Styrelsemöten flyttade online, och det arbetssättet har vi ju nu kommit att se som underlättande för nationella kontakter. Årsmötet i november 2021 kunde dock hållas på plats i Uppsala under ett tillfälligt glapp mellan omgångar av samhällsrestriktioner, och vi påmindes om värdet av att träffas. I mars 2022 hölls publika evenemang i flera städer, och vi hoppas kunna genomföra den ”nationella genusstafetten” i full skala under 2023.
I skrivande stund är det en månad sedan många av oss möttes på konferensen g22 vid Karlstads universitet, vars program tog upp så mycket viktigt, och på ett så rikt och varierat sätt, och även inbegrep ÄG:s Årsmöte 2022. Konferensens tema ”Att forma en hoppfull framtid i osäkra tider” signalerar såväl genusvetenskapens och genusforskningens kraft och relevans, som de aktuella utmaningar vi lever med.
I ÄG ser vi i varje styrelsemöte, i varje årsmöte, att vi vid svenska lärosäten har många oerhört livskraftiga genusforskarmiljöer, men vi ser också oro för samtiden och framtiden. Inte minst därför, har vi också diskuterat sätt att som ämnesförening manifestera för genusvetenskapen genom till exempel öppna evenemang där vi själva sätter agendan och presenterar vår forskning för en intresserad allmänhet, likaväl som för en brett definierad akademi. Vi ska gemensamt arbeta för att själva formulera vår agenda, snarare än att reagera på mytspridning och påhopp i medierna. Vi ser ÄG som samlande för genusvetenskapen – vi är en ämnesorganisation – men vi vill också hålla frågor levande om effekterna av att ”disciplinera” ämnet och möjligheterna att samtidigt hålla såväl genusvetenskapen och genusforskningen öppen och öppensinnad.
Copyright & License
© 2022 The author(s).
This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License, allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material for any purpose, even commercially, provided the original work is properly cited and states its license.
Author
Helena Wahlström Henriksson