Automatic Evaluation of the Pataka Test Using Machine Learning and Audio Signal Processing: Automatic Evaluation of the Pataka Test - Moell, Birger; Sand Aronsson, Fredrik (Acta Logopaedica, 2025)
Denna studie presenterar en automatiserad metod för att utvärdera Pataka-testet, en central bedömning av stavelserepetitionshastighet vid motoriska talstörningar. Det föreslagna systemet använder Wav2Vec2-modellen för funktionsextraktion och transkription, kompletterat med ljudförbearbetning (omprovtagning, konvertering till mono, normalisering) för att förbättra datakonsistensen. Sexton ljudinspelningar, innehållande upprepade stavelser från två deltagare, analyserades av det automatiserade verktyget och av tre logopeder. Referensmätningar fastställdes med hjälp av mel-spektrogram för att identifiera stavelsernas gränser, vilket gav tillförlitliga referenspunkter för repetitionshastigheter. Resultaten visade att maskininlärningsmodellen presterade avsevärt bättre än manuella bedömningar: medelkvadratfelet (MSE) var 0,07 för modellen jämfört med 1,18 för de mänskliga utvärderingarna. Dessa resultat belyser de kliniska fördelarna med automatiserade verktyg för att förbättra diagnostisk precision och minska variabilitet i talbedömningar. Framtida arbete bör adressera systemets tendens att missa enstaka stavelser och utöka datasetet för att inkludera en bredare demografisk representation. Sammanfattningsvis visar studien att integrationen av djupinlärning och ljudsignalbehandling erbjuder ett skalbart, objektivt alternativ till traditionella bedömningar av Pataka-testet.