SMS Albatross 1915: Albatrossmuseet idag - Hoffstedt, Erik (Forum navale, 2023)
Morgonen den andra juli 1915 var solig på Gotland. De boende på östra ön gjorde sina lantliga morgonsysslor, utfodrade höns och gris, mjölkade korna, hela tiden med ett dovt mullrande över havet som bakgrundsljud. ”Det kan väl inta vara åska, nu när vädret är så vackert?”