Sjöfartsfamiljens eviga dilemma - Hughes Tidlund, Ida (Forum navale, 2025)
Sjömannen Stig skickade telegrammet ovan till sin fru någon gång på 1980-talet. De hade planerat att ses när hans båt tillfälligt anlöpte en svensk hamn, men nya bud om båtens rutt satte käppar i hjulet. I telegrammet ger Stig besked om de grusade planerna och beskriver situationen som ”sjömansfamiljens eviga men inte enda dilemma”. Dilemmat som han hänvisar till är viljan att vara hemma kontra den bortavaro som är en grundläggande omständighet för människor som arbetar till sjöss. Telegrammet avslöjar inte hur hans fru reagerade, men Stig förmodar att även hon blev besviken. Sjöfartsfamiljens dilemma formar ju även tillvaron för de som delar föräldraskap med en person som på heltid pendlar mellan bortavaro och hemmavaro, och för barnen i sådana familjer. På så sätt ställs allmängiltiga aspekter och villkor som ryms inom de flesta familjer på sin spets i sjöfartsfamiljer, med aktivt reflekterande över föräldraskap och relationer som följd.