En kunglig förflyttning till sjöss sommaren 1786 - Sundberg, Ulf (Forum navale, 2023)
Bland Riksarkivets handlingar från Arméns flotta ligger en plan för hovets förflyttning från Stockholms slott till Drottningholm sommaren 1786.1 Planen upprättades av Axel de Brenner, major vid Arméns flotta. Den omfattar farkosterna, det antal man som krävdes per farkost och vilka som skulle färdas på respektive farkost. Planen blev talande och inbjöd till vidare frågeställningar. Ett iögonfallande faktum är att frisören fick en egen slup med sju mans besättning, och många andra rubriker i planen väckte mitt intresse. Den inbjöd till att skriva en notis.