Mer än ett dokument: Lausannedeklarationens påverkan på det internationella missionsarbetet i Evangeliska frikyrkan och Svenska alliansmissionen - Råsberg, Daniel; Ström, Martin (HYBRID – mellan akademi, kyrka & samhälle, 2025)
Lausannerörelsen har haft ett omfattande inflytande på svensk frikyrklig missionsverksamhet, och i detta föredrag belyses särskilt Örebromissionens utveckling under 1970-talet, där missionären Jean Malm personifierar rörelsens påverkan i frågor som evangelisation, socialt ansvar och arbete bland onådda folk. Svenska Alliansmissionens internationella arbete diskuteras likaså, där deklarationen inspirerade till nya satsningar i exempelvis södra Afrika och Centralasien samt en fördjupad teologisk och praktisk integration av socialt och evangelikalt arbete. Lausannerörelsen bidrog även till ökade samarbeten, teologisk utbildning och kontextualisering av evangeliet. Ytterst utgör den fortfarande ett ramverk för missionellt tänkande och praktik.