Två svenska pragmatiker formas: En jämförelse av Sven-Göran Erikssons och Pia Sundhages tränarfilosofier - Primus, Robert S.; Svensson, Daniel (Idrott, historia och samhälle, 2025)
Alltsedan den moderna tävlingsidrottens födelse har svenska ledare haft en betydande inverkan på den internationella idrotten, och svenska forskare och entreprenörer har bidragit till utvecklingen av träning och coaching. Men när det kommer till fotboll har Sverige snarare tagit intryck från andra. Det finns ett antal undantag från denna relativa anonymitet och bland dessa är det två namn som lyser extra starkt – Sven-Göran Eriksson och Pia Sundhage. Båda har haft långa och framgångsrika karriärer som har fört svenska tränarideal till en internationell publik. Syftet med denna studie är att undersöka hur deras respektive tränarfilosofier har utvecklats över tid och hur de har formats av utbildning, tidigare erfarenheter och influenser i coachernas egna liv. Utvecklingen av Erikssons och Sundhages tränarfilosofier analyseras utifrån teorier om vetenskapliggörande, specialisering och professionalisering. Vi bygger på deras egna publikationer, intervjuer och tränarutbildningsmaterial.