Intimt medborgarskap och kompensatoriska maskuliniteter: Gränsöverskridande äktenskap mellan syriska kvinnor och jordanska män - Farahani, Fataneh; Al-Serhan, Amani; Thapar-Björkert , Suruchi (Kulturella Perspektiv – Svensk etnologisk tidskrift, 2024)
Sedan 2011 har Jordanien sett en märkbar ökning av syriska flyktingar. Denna studie utforskar gränsöverskridande äktenskap mellan syriska flyktingkvinnor och jordanska män i Mafraq, baserat på intervjuer med tio jordanska män och kvinnor från Mughayyir, Raba' och Zaatari. Studien erbjuder en djupgående analys av dessa äktenskap inom syd-syd-migration och bidrar till den bredare diskursen om migration och fördrivning, som oftast fokuserar på migration från global syd till global nord. Studien använder Ken Plummers begrepp "intimt medborgarskap" för att visa hur personliga relationer påverkas av globala politiska krafter och nationella och medborgliga privilegier. Den belyser hur klass, genusrelaterade och rasifierade krafter formar värderingar och skapar en "sårbar och maktlös" position för syriska kvinnor, vilket leder till kompensatoriska strategier bland jordanska män. Studien undersöker också hur sociala bedömanden och patriarkala normer reglerar intima relationer för fördrivna individer, samt hur begreppen "heterosexuellt kapital" och "kompensatorisk maskulinitet" påverkar legitimitet och respektabilitet i dessa relationer.