Njutbart förfall - om urban exploring i svenska ödehus - Nyheim, Sara Lovisa (Kulturella Perspektiv – Svensk etnologisk tidskrift, 2025)
Under 2010- och 2020-talen har intresset för att besöka, fotografera och dela bilder av övergivna hus på svensk landsbygd blivit synligt under hashtags som #ödehus. Praktiken – som kallas urbex – har sina subkulturella rötter i en internationell kontext, där besök i det övergivna och förfallna särskilt handlar om att bli vittne till det sista av industrialiseringens spår. Men när det handlar om besök i hus som en gång varit hem blir betydelsen en annan. Syftet med att artikeln är att med utgångspunkt i urbexares digitala inlägg, följares kommentarer av dessa och intervjuer med urbexare besvara hur ödehus görs till något upphöjt och begärligt – till något sublimt.