Kollektivt lärande: Om betydelsen av interaktion i handling och gemensam handlingsarena - Döös, Marianne; Wilhelmsson, Lena (Pedagogisk forskning i Sverige, 2011)
På såväl teoretisk som empirisk grund undersöks här det kollektiva lärandets tillkomstprocess. Syftet är att fördjupa begreppets nyanser och precisera verksamma ingredienser. I olika handlingssammanhang utvecklas gemensamt kunnande på delvis olika sätt. Slutsatserna gäller här hur kollektivt lärande kan begripliggöras i mer distribuerade och föränderliga sammanhang. Hur kunskap utvecklas är kontextberoende och avhängigt verksamhetens kärnuppgift. Föreliggande studie har bidragit till att göra betydelsen av gemensam handlingsarena synlig samt till att betona interaktion i handling (såväl nära som på distans), snarare än enbart kommunikation och samtal inom teams gränser.