En yrkesidentitet i förändring? Invandrade lärares möte med den svenska skolan - Jönsson, Annelis; Rubinstein Reich, Lena (Pedagogisk forskning i Sverige, 2013)
Syftet med den här studien var att försöka få en bild av hur en grupp arbetslösa invandrade akademiker som genomgått en tvåårig kompletteringsutbildning för att få svensk lärarbehörighet, uppfattade mötet med den svenska skolkulturen och hur de konstruerade sin »nya» yrkesidentitet och beskrev sin arbetssituation ett år efter att de hade avslutat utbildningen. Ett annat syfte med studien var att försöka få en bild av vad skolledare lägger vikt vid då de anställer lärare och hur de förhåller sig till ett mångetniskt lärarkollegium.