Efterlysning: Disciplinär pedagogik för vetenskaplig autonomi - Fritzell, Christer (Pedagogisk forskning i Sverige, 2021)
Artikeln utgår från ett påtagligt debattunderskott inom pedagogikämnet vilket också fått återverkningar i form av svag närvaro och negativt renommé i offentligheten, särskilt i debatten om skola och lärarutbildning. Som bärande orsak till detta tillstånd hävdas att forskningen länge uppvisat svag utveckling som vetenskaplig disciplin. Bakgrund och konsekvenser diskuteras, och ett förslag till bestämning av ämnets principiella problematik förs fram. Som särskilt väsentligt hävdas att ämnets forskarutbildning behöver ges en tydligare disciplinär inriktning, och exempel ges på vad detta kan innebära konkret.