Dubbelt exceptionella – att både vara särbegåvad och funktionsnedsatt - Haglund, Bo J.A. (Socialmedicinsk tidskrift, 2023)
De senaste veckorna har media rapporterat om Den Autistiska Josef, 7 år; en ofrivillig huvudperson i en ovanlig rättegång (1). Det handlar om att hjälp och stöd för autistiska barn i förskolan måste ges på basen av den kunskap som forskningen idag föreslår till autism och specifikt med hänsyn till de funktionshinder som Josef har. Det här vill inte Österåkers kommun ställa upp på utan erbjuder egenutvecklat metodstöd för autism. Föräldrarna menar då att Josef diskriminerats och inte fått det stöd han har rätt till enligt skollagen (1). Det här reser för mig frågor om hur stöd till personer med olika funktionsnedsättningar som adhd och inom autismspektrat ser ut idag.