Temaledare: Idéburen välfärd - Vamstad, Johan (Socialmedicinsk tidskrift, 2024)
Redan i välfärdsstatens ursprung kom många idéer och initiativ till lösningar på nya och gamla välfärdsbehov från civilsamhället, och dess organisationer har erbjudit alternativ och komplement till den offentliga välfärdssektorn allt sedan dess. Jämte nya innovationer har delar av civilsamhället också bevarat traditioner och värderingar som varit med sedan före den moderna välfärdsstatens tillkomst. Detta är förstås de gamla organisationer som, ofta på kristen grund, bedrivit välfärdsverksamhet under lång tid. När vi idag talar om idéburen välfärd så syftar vi både på organisationer som för in nya idéer i välfärdsstaten, och organisationer som vårdar och utvecklar gamla. Detta temanummer handlar om dessa organisationer och den idéburna välfärd som de bidrar med.