Skyddade boenden – Idéburna organisationers betydelse - Arnell, Linda; Vikander, Martina; Strand, Susanne (Socialmedicinsk tidskrift, 2024)
När personer som är utsatta för våld i nära relation lämnar förövaren kan skyddade boenden erbjuda en fristad. Dessa boenden har dock olika för-utsättningar att möta utsatta vuxnas och barns behov av skydd och stöd. I denna artikel beskriver vi olika utmaningar som skyddade boenden står inför idag och diskuterar de idéburna organisationernas betydelse. Detta görs med utgångspunkt i Nancy Frasers teorier om social rättvisa och socialt skydd. Artikeln visar att den kunskap som finns inom idéburna organisatio-ner är betydelsefull oavsett om skyddade boenden drivs av idéburna organi-sationer, kommuner eller vinstdrivande aktörer. Dessutom behöver finansie-ringen säkras för att samtliga skyddade boenden ska ha förutsättningar för att kunna möta de utsattas behov.