Temaledare: Inre och yttre hållbarhet i kristider - Jonsson, Marijane Luistro; Åberg, Louise; Osika, Walter; Horwitz, Eva Bojner; Einhorn, Stefan (Socialmedicinsk tidskrift, 2023)
Intresset för forskning, utbildning och utveckling inom social hållbarhet, inte minst under kriser, fortsätter att öka. Covid-19 pandemin, kriget i Ukraina, klimatförändringarna, den minskade biologiska mångfalden och potentiella hot såsom politisk polarisering och AI påverkar området social hållbarhet. För tio år sedan etablerades ”Centrum för social hållbarhet” (CSS) på Karolinska Institutet och olika forskare med sina perspektiv på ”Socialt hållbar utveckling – fokus på empati, compassion och altruism” bidrog till ett temanummer av Socialmedicinsk tidskrift 2013. För fem år sedan gav vi också ut temanumret ”Social hållbarhet” i Socialmedicinsk tidskrift 2018, och konstaterar att området är minst lika aktuellt idag. Vi har bjudit in forskargrupper som är intresserade av social hållbarhet, och tillsammans har vi skapat ett nytt temanummer där flera bidrag handlar om yttre och inre hållbarhet i relation till kriser.