Hur kan prosociala beteenden främjas under kriser? - Jonsson, Marijane Luistro; Åberg, Louise (Socialmedicinsk tidskrift, 2023)
Vi lever i en tid då kriser avlöser varandra och vi översköljs av information om hur vi ska bete oss för att minska dess negativa effekter. Att främja prosocialt beteende visar sig minska negativa effekter av kriser och därför är det viktigt att undersöka vad som främjar prosocialitet under pågående kriser. Denna explorativa litteraturstudie omfattar tolv artiklar publicerade inom ämnesområdet psykologi mellan år 2021-2023, där olika faktorer som kan främja prosocialt beteende under COVID-19 krisen identifieras. Resultatet av denna genomgång visar att social identitet, kunskapsöverföring och förväntad effekt av en beteendeförändring, med avseende på inre drivkrafter och kontexter, var viktiga faktorer som var associerade med prosocialt beteende under COVID- 19 krisen. Dessa resultat kan ge nya insikter om hur vi kan främja prosociala beteenden och förbereda oss för eventuella framtida kriser.