Pandemiåret 2020 – riskfaktorer och skyddsfaktorer för oro och stress kring Covid-19 hos ungdomar - Elfhag, Kristina (Socialmedicinsk tidskrift, 2023)
Vi behöver lära av erfarenheter från pandemiåret 2020 inför framtida kriser. Betydelse av livsstilsfaktorer och psykologiska faktorer för stress och oro kring Covid-19 studerades hos en grupp på 141 ungdomar mellan 14-19 år. Det fanns ett starkt samband med stress kring världens framtid, och påtagligt samband med stress kring den egna framtiden och skolan. Det visar hur den generellt stresskänsliga ungdomen drabbas. En förankring i den omgivande sociala tillvaron som känsla av sammanhang, social tillhörighet, fysisk skolundervisning och trivsel i skolan var skyddsfaktorer. Flickor var mer påverkade av stress. Vidare var empati som att kunna föreställa sig och leva sig in i andra, samt beröras mer känslomässigt, en riskfaktor för oro och stress kring Covid-19.