Vår relation till naturen - ett nexus för mänsklig, ekologisk och planetär hållbarhet, samt resiliens vid kriser - Stenfors , Cecilia U. D. (Socialmedicinsk tidskrift, 2023)
Tillgång till och kontakt med naturmiljöer är förenat med bättre psykisk och fysisk hälsa, och positiva effekter på flera aspekter av välbefinnande, mental prestation, kreativitet och återhämtning, och är även förenat med lägre uttag av psykofarmaka. Tillgång till och kontakt med naturen är också en resiliensfaktor och verkar buffrande under kriser, såsom Covid-19 pandemin. Att bevara, regenerera, och värna om naturmiljöer såsom gröna och blå miljöer är även centralt för miljömässig och planetär hälsa, inklusive bevarande av biologisk mångfald och hantering av klimatförändringar. Att skydda naturen både i och utanför stadens gränser, främja kontakt med naturen, och att arbeta aktivt för integreringen av natur i utformningen av våra levnadsmiljöer är således centralt för mänsklig, social och miljömässig/ekologisk hållbarhet samt resiliens vid kriser så som pandemier, och vid klimatförändringar.