Kulturella aktiviteter – alternativ och komplement till den fysiska aktiviteten - Theorell, Töres; Horwitz, Eva Bojner (Socialmedicinsk tidskrift, 2023)
Vår genomgång visar att det finns många paralleller mellan å ena sidan ensemblemusicerande och dans och å den andra fysisk träning i grupp. Epidemiologiska prospektiva studier har visat att båda grupperna av aktiviteter har samband med ett förlängt liv. Men de kulturella och konstnärliga aktiviteterna har också kvaliteter som de mer renodlat fysiska aktiviteterna inte har, till exempel starka estetiska upplevelser som kan medföra förändringar i livsinriktning, något som har betydelse i byggandet av ett hållbart samhälle. Att sjunga i grupp har till exempel i vissa studier visats ha starkare effekt på gemenskapskänsla än enbart samtal i grupp. Vi lyfter även vikten av att en god livsmiljö erbjuder många alternativ som ett sätt att kunna upprätthålla ett bra och uthålligt samhälle.