Det gör ont när knoppar brister – ungdomsutveckling i Protuslägret - Elfhag, Kristina (Socialmedicinsk tidskrift, 2024)
Utvecklingsförändringar sker etappvis och kan föregås av dissonans och sviktande välmående innan ett nytt skede stabiliseras. Protus ungdomsläger har ambitionen att ge ungdomar en möjlighet att växa genom utforskande av olika teman. Efter deltagande i lägret sågs en ökning i perspektivtagande som handlar om den intellektuella förmågan att förstå andras upplevelse och synsätt. Upplevelse av lycka enligt ett mentalt hälsokontinuum samt meningsskapande enligt KASAM-13 (känsla av sammanhang) sjönk däremot. Detta kan visa hur ungdomar börjat ta ett utvecklingskliv mot en ökad medvetenhet, vilket dock inte sker utan möda och förlust av tidigare jämvikt. Könsskillnader indikerar vidare olika banor och takt i utvecklingen.