Du får dansa med omvärlden och anpassa efter behov: - Upplevda utmaningar med att stödja personer till egen försörjning - Tjulin, Åsa; Klockmo, Carolina; Bergström, Gunilla (Socialmedicinsk tidskrift, 2024)
I den här studien fördjupas förståelsen av de övergripande utmaningar som personalen inom kommunala arbetsmarknadsenheter (AME) upplever i sitt dagliga arbete. Det finns inga lagstadgade krav på att kommunerna ska bedriva arbetsmarknadspolitiska åtgärder, men genom förskjutningen i det ekonomiska ansvaret för vissa utförsäkrade (Försäkringskassan) och arbetslösa (Arbetsförmedlingen) har kommunerna ekonomiska incitament att engagera sig i arbetsmarknadspolitiken. I studien har data samlats in genom fokusgruppsintervjuer med 45 personer. Deltagare har varit personal inom AME i åtta kommuner. Resultatet visar att personalen måste anpassa sig när omvärlden förändrar förutsättningarna för deras deltagare. AME behöver vara flexibelt organiserat genom att verksamheten är (med)beroende av omvärlden och dess olika (politiska) system. Detta kan ses som ett övergripande systemhinder som AME-personalen möter i sitt dagliga arbete och förståelse för kommunernas roll som yttersta skyddsnät.