Invandrarnas välfärd och hälsa. Diskriminering och integration på 90-talet - Vogel , Joachim; Hjerm , Mikael (Socialmedicinsk tidskrift, 2003)
I denna artikel sammanfattar vi en ny rapport om av invandrarnas levnadsförhållanden (1 ). SCBs årliga undersökningar av levnadsförhållanden (ULF) har utnyttjats för en systematisk analys av välfärdsskillnader mellan olika invandrargrupper och infödda svenskar (referensgrupp). Analysen kontrollerar skillnader i centrala resursfaktorer (kön, ålder, familj, utbildning, sysselsättning, antal år i Sverige). Resultaten visar att 90-talet medförde svåra sysselsättningsproblem som framför allt drabbade flyktinginvandrarna. Dramatiskt ökande arbetslöshet ledde till ökande välfärdsklyftor inom de flesta välfärdskomponenterna. Det finns avsevärda skillnader inom invandrarkollektivet, där invandrare från de rika länderna (Norden, centrala EU) som kan invandra fritt och där det i regel inte föreligger asylbehov, har en väsentligt snabbare välfärdskarriär och aviker inte heller på 90-talet från infödda svenskars välfärd. Joachm Vogel är professor vid Sociologiska institutionen Umeå universitet, resp. Statistiska centralbyrån, Välfärdsanalyser. joachim.vogel@scb.se Mikael Hjerm är Fil.dr., Sociologiska institutionen Umeå universitet. mikael.hjerm@soc.umu.se