Tidiga bestämningsfaktorer för kardiovaskulär sjukdom och ohälsa : -En översikt av Uppsalastudiernas bidrag - Koupil, Ilona; Modin, Bitte; Vågerö, Denny (Socialmedicinsk tidskrift, 2003)
Hjärt- och kärlsjukdomar är till en del bestämda genom förhållanden tidigt i livet. Biologiska och sociala förhållanden vid födseln kan med viss framgång predicera bland annat blodtryck, diabetes, hjärtsjukdom och stroke. Trots att tidiga sociala och biologiska riskindikatorer är kopplade till varandra tycks de representera distinkta, av varandra oberoende, verkningsme kanismer. Således bidrar både fostermiljö och social miljö inom familjen till senare hälsorisker. I artikeln redogörs för hur forskningen inom området har utvecklats med fokus på de centrala bidrag som lämnats från de s.k. Uppsalastudierna